Spontán demonstráció Miskolcon az autizmus világnapja alkalmából

Megosztás

Több, mint száz fős tömeg gyűlt össze hétfő délelőtt a Szent István téren az autizmus világnapja alkalmából, hogy felhívják a figyelmet az autizmus spektrumzavarral élőkre, ami szerte a világon több millió embert érint. Az ünnepséget Miskolc város önkormányzata az Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és EGYMI Tüskevár Tagintézményével, a Miskolci Autista Alapítvánnyal és a Szimbiózis Alapítvánnyal együtt rendezte meg.

– Mindannyian kicsit mások vagyunk, mindannyian kicsit különbözünk, és ettől vagyunk mi emberek mégis egyformák. De mi így mindannyian együtt alkotjuk Miskolc lakosságát – hívta fel a figyelmet megnyitóbeszédében Varga Andrea Klára alpolgármester, az esemény fővédnöke

“Elfogadás, befogadás és szeretet”

Jakubinyi László a Szimbiózis Alapítvány kuratóriumi elnöke arra világított rá, hogy fel kell hívni a figyelmet az autizmusra, mert a betegség egyre több embernél jelentkezik, amire még nincs tudományos magyarázat. Ráutaló magatartás viszont már hároméves kor alatt is gyanút ébreszthet, ezért még több szakemberre lenne szükség ebben a megyében is.

Az ENSZ 2007-ben nyilvánította az autizmus világnapjává április 2-át, azóta ezen a napon a világ szinte minden táján számtalan épület borul kékbe az amerikai székhelyű Autism Speak nevű szervezet kezdeményezésére. Éppen ezért a miskolci rendezvény szervezői is arra kértek mindenkit, hogy érkezzen kék ruhában a Szent István térre. Összetartozásuk jeléül pedig együtt énekelték el a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt – adta hírül a boon.hu.

A Kecskeméti Egészségfejlesztési Iroda tájékoztatása szerint az autizmus-spektrumzavar (ASD) egy olyan fejlődési zavar, mely az egész személyiségre kihat, egy egész életen át tartó állapotként írható le és bármilyen intelligencia hányados (IQ) mellett előfordulhat. Az autizmust genetikai eredetű, idegrendszeri fejlődési eltérés okozza, nem a helytelen nevelés eredménye. A legfontosabb az autizmussal élő gyermek esetében, hogy elfogadjuk és megértsük, hogy a viselkedése mögött nem szándékosság rejlik. Becslések szerint minden 68-ik ember, azaz mintegy 111 millióan élnek autizmussal világszerte. Magyarországon közel 150 ezer embert érint a betegség, ahol a férfiak körében mintegy háromszor olyan gyakran fordul elő, mint a nőknél.

Az autista emberek másképp érzékelik a világot, másként viszonyulnak embertársaikhoz – hogy ez pontosan miben merül ki, az nagyon változó.

Képek: boon.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek